Posted:
Vorige keer hebben we u verteld waarom het tijd is uw site te mobiliseren en te koesteren wat meest waarschijnlijk uw snelst groeiende doelgroep is, uw mobiele gebruikers. We hebben ook ons GoMo initiatief gelanceerd om u te helpen aan de slag te gaan. Als u erover nadenkt mobiel te gaan, bestaat de kans dat u zichzelf heeft afgevraagd of u een mobiele site zou moeten nemen of een mobiele applicatie, of zelfs beide.  Het antwoord wordt helemaal bepaald door de behoeften van uw bedrijf.

Een opmerking - voor online uitgevers bestaat de beste mobiele strategie meestal uit een keuze voor "het een en het ander", mobiele sites en mobiele apps.  Mobiele sites zijn goedkoper en minder gecompliceerd.  Veel online uitgevers hebben ervoor gekozen mobiele sites te bouwen als hun eerste veroveringstocht in de mobiele wereld en de vraag wordt dan: moet ik verder investeren in de mobiele wereld en een mobiele applicatie bouwen?  Hieronder staan enkele vragen die u moet overwegen terwijl u besluit of een mobiele applicatie geschikt is voor uw bedrijf.

Wie zijn uw gebruikers?
Zoek uit hoe uw gebruikers op dit moment toegang krijgen tot uw inhoud. Gebruik daarvoor het rapport Platforms op het tabblad Prestatierapporten in uw AdSense account. Door inzicht te krijgen in de apparaten waarmee uw gebruikers toegang krijgen tot uw site, kunt u uw inhoud aanpassen om hun de beste mobiele ervaring te bieden.  Bijvoorbeeld, als de meeste van uw bezoekers van eenvoudige mobiele telefoons komen, zullen ze niets hebben aan een smartphone-app.


Hoe wilt u dat gebruikers toegang krijgen tot uw inhoud?
Connectiviteit is van groot belang. Met een mobiele site moeten gebruikers toegang hebben tot de gegevens, terwijl de gebruiker met apps uw inhoud kan opslaan om die op een later moment te consumeren. Toeristische informatie en kaarten zijn goede voorbeelden van inhoud dat zeer nuttig is als deze wordt gedownload en opgeslagen op een mobiel apparaat voor latere consumptie.

Hoe wilt u dat gebruikers reageren op uw inhoud?

Met mobiele apparaten kunt u een unieke gebruikerservaring ontwerpen met uw inhoud.  Met mobiele apps kunt u profiteren van ingebouwde telefoonfuncties die niet bestaan op een desktopbrowser, zoals GPS, accelerometers, camera's, etc.  Terwijl op nieuwere apparaten via HTML5-bibliotheken meer van deze apparaatfuncties beschikbaar komen, bieden mobiele apps nog steeds het meest sterke pakket aan mogelijkheden om toegang te krijgen tot specifieke functies voor mobiele apparaten.

Hoe snel wilt u wijzigingen aanbrengen in uw inhoud?
Updates naar mobiele sites zijn onmiddellijk. Afhankelijk van de wijziging die u wilt aanbrengen, vereisen sommige app-stores dat u uw app opnieuw instuurt, waarna de gebruikers actie moeten ondernemen om de app op hun mobiele apparaten bij te werken.

Welke beperkingen zijn er in ontwikkeling en budget?

Inzicht in uw in-house capaciteiten en middelen is cruciaal als u keuzes maakt in de ontwikkeling. Zonder in-house mogelijkheden om mobiele activa te ontwikkelen, zult u rekening moeten houden met ontwikkelings- en onderhoudskosten. Bovendien hoeft u slechts één mobiele site te ontwikkelen, terwijl het voor apps nodig is cross-platform-activa en -vaardigheden te onderhouden. Net als met iedere andere investering die de moeite waard is, zou dit niet een starten-en-vergeten project moeten zijn. Zorg ervoor dat u zich alles regelmatig opnieuw afvraagt om de gebruikerservaring fris te houden.

Tot slot bedenkt u wie er verantwoordelijk is voor de verdere ontwikkeling en of u een ander brein moet inhuren om dit nieuwe item te onderhouden. Door alle bovenstaande vragen te beantwoorden, kunt u de juiste beslissing nemen voor uw bedrijf en voor uw gebruikers.

Door Tuyen Nguyen - Mobile Publisher Advocate

Posted:
Dit is het eerste bericht in onze serie 'Mobiel op maandag'. De komende maanden bespreken we in deze berichtenserie praktische tips waarmee u het maximale uit uw mobiele inhoud kunt halen. Ook laten we af en toe uitgevers aan het woord die recent de overstap naar mobiel hebben gemaakt.

Kort geleden hebben we de elf miljardste appdownload via Android Play geregistreerd. Gezien de consumententrends die steeds meer naar mobiele apparaten wijzen, is het belangrijk te kijken naar het aandeel van de op die manier geconsumeerde media dat speciaal voor mobiele apparaten is gemaakt. Zodra u mobiel bent gegaan met uw bedrijf, kunt u hier extra van profiteren met enkele belangrijke optimalisatiestappen. Hieronder bespreken we manieren waarop u het maximale uit uw mobiele inhoud kunt halen. Voordat u kunt optimaliseren, heeft u eerst een goed beeld nodig van de doelen die u met uw bedrijf in de mobiele markt wilt bereiken.

Het belang van doelen
Er gelden geen vaste regels voor mobiele strategieƫn, maar voor een succesvol mobiel bedrijf zijn wel duidelijk gedefinieerde doelen nodig. Als u uitsluitend een online uitgever bent, zouden uw doelen op het gebied van betrokkenheid en bezoeken kunnen liggen. Als u locatiespecifieke inhoud heeft, kunt u lokale elementen in uw mobiele aanbod opnemen. Uw bedrijfsdoelen moeten overeenstemmen met de behoeften van uw gebruikers.

Prioriteiten stellen is een basisstap voor het vormgeven van doelen. U denkt misschien dat alle uitgevers doelen hebben die te maken hebben met de acquisitie van nieuwe klanten: wie zou er immers geen nieuwe doelgroepen willen bereiken? Laten we eens naar een mobiele website kijken met een forum en prikbord. Het team wil graag dat nieuwe gebruikers hun online discussiesite ontdekken en gebruiken, maar dit zou organisch moeten kunnen ontstaan wanneer hun bestaande gebruikersbasis discussies voert met voldoende breedte en diepte om anderen te interesseren. In dit geval zou het voor de forumeigenaars effectief kunnen zijn zich op websiteoptimalisatie te richten (het stimuleren van betrokkenheid) in plaats van op de werving van nieuwe klanten.

Met deze mogelijke doelen in het achterhoofd willen we u enkele tips meegeven waarmee u uw inhoud kunt optimaliseren voor een mobiel publiek:

Doel 1: Meer verkeer en nieuwe klanten werven
  • Crosspromotie: een eenvoudige en rendabele manier om gebruik te maken van uw bestaande gebruikersbestand om meer gebruikers naar uw mobiele site te halen.
  • Lokaliseren: China, Korea, Japan en de VS zijn enkele van de grootste markten voor de consumptie van mobiele media. Houd het gebruik van uw site in verschillende regio's bij en overweeg een gelokaliseerde app te ontwikkelen voor regio's waarin deze het populairst is.
  • Maak nieuwe, unieke mobiele inhoud voor nieuwe mobiele doelgroepen. Men's Health stelde vast dat hun doelgroep een smartphone in de sportschool gebruikte om naar muziek te luisteren. Ze maakten daarom een mobiele site met fitnessoefeningen: handig wanneer hun gebruikers hun telefoon bij zich hebben in de sportschool.

Doel 2: Betrokkenheid stimuleren
  • Websiteoptimalisatie: als een van uw doelen is gebruikers te interesseren die onderweg toegang willen tot inhoud, gebruikt u Google Analytics om u te helpen de effectiefste inhoud voor uw site te selecteren. Uit recent onderzoek (Omniture, 2010) blijkt dat mobielvriendelijke webervaringen voor gemiddeld 75 procent meer betrokkenheid (inkomsten, paginaweergave, enzovoort) per bezoek voor mobiele gebruikers zorgen dan desktopwebsites die werden bekeken op een mobiel apparaat.
  • Merkbetrokkenheid: maak gebruik van de extra functionaliteit van een mobiel apparaat (GPS, camera, sms).

Doel 3: Inkomstenoptimalisatie
  • Bij het ontwerpen van een voor mobiel geoptimaliseerde site is het belangrijk u te richten op de totale gebruikerservaring en wat u als uitgever wilt bereiken. Dit is vooral belangrijk als uw basisbedrijfsmodel is opgebouwd rond advertentie-inkomsten of als advertentie-inkomsten een belangrijk deel van uw winst vormen. Kijk naar de typen advertentieblokken en -indelingen die u wilt implementeren. Dit kan u helpen het maximale uit uw inkomstenmogelijkheden te halen zonder concessies te doen aan inhoud en kwaliteit. Voor meer informatie kunt u onze uitgevershandleiding of Android-app downloaden om te kijken welke mobiele advertentie-indelingen er beschikbaar zijn.
We hebben hierboven drie algemene adverteerdersdoelen geschetst. In werkelijkheid is het echter onwaarschijnlijk dat u zich tot een van deze doelen wilt beperken. We hopen dat u hier een optimalisatiestap (of een combinatie van stappen) vindt die geschikt is voor uw specifieke site.

Door Robbie Wetherell, Mobile Publisher Advocate
Geplaatst door Jacintha de Graaf, Inside AdSense Team

Posted:
Recentelijk hebben we een aantal aanpassingen gemaakt in AdSense rapportage. Hierdoor kunt u gemakkelijker informatie vinden en hebben wij enkele van de meest gestelde vragen kunnen beantwoorden. Er zijn maar liefst drie recentelijke updates om naar uit te kijken in uw account:

1. Onbeperkt rapporten bekijken

Wanneer u nu een periode selecteert voor de rapporten die u wilt bekijken, kunt u ook de "Onbeperkt"-optie kiezen. Hiermee ziet u alle inkomsten, vertoningen en klikken die sinds de eerste vertoning gegenereerd zijn. Als u de vorige AdSense-interface heeft gebruikt, herinnert u zich misschien deze functie nog. Deze is ook terug te vinden in de huidige AdSense interface.
2. Snelle toegang tot rapporten vanuit het tabblad Mijn advertenties

Wij hebben snelle links naar de rapporten toegevoegd in het tabblad Mijn advertenties. Hierdoor hoeft u niet meer te zoeken naar advertentieblokken of kanalen in de rapporten. Wanneer u de advertentieblokken, aangepaste kanalen of URL-kanalen bekijkt in het tabblad Mijn advertenties, klikt u op "Rapport weergeven" onder een regelitem om de prestatiegegevens voor dat specifieke advertentieblok of kanaal te bekijken. Deze functie is met name handig wanneer u naar kanaalgegevens zoekt die niet gekoppeld zijn aan advertentieblokken in de interface, en u bespaart er tijd mee.3. CSV-bestanden in de juiste lokale bestandsformaten downloaden

Zoals het plaatsen van komma's en punten de betekenis van een zinnen kan veranderen, zo geldt iets soortgelijks voor cijfers en getallen. Zoals u misschien weet, wordt een bedrag van $1,000.00 in de VS of Groot-Brittannie als $1.000,00 geschreven in een groot deel van Europa en Zuid Amerika. Vroeger was het alleen mogelijk om de vorm $1,000.00 te downloaden. Dit leidde tot problemen voor een groot aantal internationale uitgevers die CVS-bestanden wilden exporteren om de gegevens te analyseren. Nu kunt u, gebaseerd op uw taalvoorkeur, CSV-bestanden exporteren met de cijfers in de relevante vorm.

Door Arlene Lee, team Inside AdSense
Geplaatst door Jacintha de Graaf, Inside AdSense Team

Posted:
We nodigen u graag uit om deel te nemen aan de Nederlandse AdSense Hangout aankomende dinsdag 22 mei, van drie tot vier uur 's middags

Tien personen kunnen de hangout tegelijkertijd bijwonen die gehouden zal worden vanaf de Google+ pagina van Jacintha. Laat uw vragen, opmerkingen en onderwerpen die u wilt bespreken achter in het volgende Google+ bericht.

Mocht u nog geen Google+ pagina hebben, maak deze dan hier aan en mocht u meer willen weten over hoe een hangout werkt, lees dat dan hier.


Tot dinsdag!