Posted:
Stel: Uw aanmelding voor Google AdSense is net goedgekeurd en u staat te springen om aan de slag te gaan. Maar waar vindt u antwoorden op al uw vragen? Hieronder hebben we de belangrijkste bronnen van AdSense informatie opgenomen, zodat u probleemloos aan de slag kunt gaan.

1. Allereerst kunt u de Startershandleiding bekijken voor informatie over toegang tot uw AdSense account en het aanpassen van de code voordat u deze op uw site plaatst.

2. Nadat u de code opgenomen heeft op één van uw sites, wilt u wellicht de code op andere pagina’s implementeren.

3. Nu u advertenties weergeeft, bent u ongetwijfeld geïnteresseerd in uw inkomsten via AdSense. De
handleiding voor betalingen
is dan een goede bron van informatie.

4. Verschijnen er advertenties op uw site die u liever niet vertoond? Geen paniek, met het filter voor (concurrerende) advertenties kunt u ongewenste advertenties blokkeren.

5. Ondervindt u problemen met de advertenties op uw site? Wellicht vindt u hier de oplossing.

6. Maak kennis met andere AdSense producten en mogelijkheden zoals AdSense voor zoeken en verwijzingen.

7. Optimaliseer! Met onze optimalisatietips kunt u maximaal profiteren van AdSense op uw pagina’s.

8. Ten slotte is het verstandig om het AdSense Helpcentrum te bezoeken voor een snel antwoord op al uw AdSense vragen.

Posted:
Het is weer tijd voor een antwoord op een veel gestelde uitgeversvraag: Waarom komt het aantal paginaweergaves in mijn eigen statistieken niet overeen met het aantal paginaweergaves in de rapporten van mijn AdSense account?

Het antwoord ligt in de definitie van het begrip paginaweergave. Bij Google AdSense wordt namelijk een paginaweergave geregistreerd op het moment dat de advertentiecode uitgevoerd wordt via de browser van uw bezoeker.

Er zijn een aantal gevallen waarin de javascriptcode niet uitgevoerd wordt en er geen advertenties vertoond worden:

• bij bezoek van spiders, robots of crawlers van andere zoekmachines
• in browsers waarin JavaScript niet is ingeschakeld of in browsers die
JavaScript niet ondersteunen
• in browsers die de code 'iframe' niet ondersteunen
• in programma's die zijn ontwikkeld om de inhoud van websites op te halen.

Ten slotte is het belangrijk te vermelden dat een paginaweergave niet gelijk staat aan de vertoning van een advertentieblok. Wanneer u op één pagina meerdere advertentiecodes geplaatst heeft, worden er meerdere advertentievertoningen geregistreerd, terwijl er slechts één paginaweergave wordt geregistreerd.

Posted:
Helaas is de zomer weer voorbij en de herfst is gearriveerd. Perfect! Nu is de tijd om weer aan uw website te werken en eens te kijken hoe goed uw advertenties nu eigenlijk presteren.

Na onze optimalisatietips van de laatste maanden willen we u graag een praktijkvoorbeeld van Nederlandse bodem presenteren. Een aantal weken geleden is www.dagjeweg.nl begonnen met het aanpassen van de AdSense advertenties op hun website, met zeer goede resultaten. De veranderingen hebben ervoor gezorgd dat de klikfrequentie en de CPM zijn gestegen, met als gevolg dat er ook meer verdiend wordt. Nu is de vraag welke veranderingen deze website heeft doorgevoerd. Hieronder worden kunt u lezen welke wijzigingen zo’n impact hebben.

Allereerst zijn de kleuren van de advertenties aangepast aan de website met behulp van de volgende tips:
1. Het is belangrijk kleuren te gebruiken die ook op andere plaatsen op uw pagina terug te vinden zijn.
2. De titel van de advertentie mag in het oog springen door bijvoorbeeld een kleur te gebruiken die goed zichtbaar is.
3. Geen kader en een transparante achtergrondkleur werken goed voor advertenties die in de inhoud van de site zijn opgenomen.Hier kunt u meer informatie vinden over het aanpassen van uw advertentiekleuren.

De tweede verandering die www.dagjeweg.nl heeft doorgevoerd is het implementeren van blokken met koppelingen op hun website. Blokken met koppelingen zijn compact en bovendien gemakkelijk te implementeren. Ze geven u de kans geld te verdienen met die kleine onbenutte plekken op uw website.

Voor een site als www.dagjeweg.nl werkt een Vierkant van 120x90 met vier links zeer goed. Meestal levert deze optie de beste resultaten wanneer deze, zoals getoond in de screenshot, geplaatst wordt in de navigatie aan de linkerkant van uw site. Op dit moment staan de Google AdSense richtlijnen het plaatsen van drie advertentieblokken en een blok met koppelingen toe op elke afzonderlijke pagina.Als laatste verandering heeft www.dagjeweg.nl de plaatsing van hun advertenties aangepast. Voor pagina’s met artikelen of nieuws werkt het zeer goed om een advertentieblok te plaatsen direct na het artikel. Dit is zeer effectief gebleken omdat bezoekers zich na het lezen van een artikel lijken af te vragen: wat nu? De gerelateerde tekstadvertenties kunnen een antwoord geven op deze vraag. Een voorbeeld daarvan vindt u hier.Dagjeweg.nl biedt echter voornamelijk informatie. Voor informatie verstrekkende pagina’s werkt het zeer goed advertenties te integreren in de inhoud. Zoals u in de screenshot kunt zien, is het voor dit soort pagina’s zeer goed een advertentieblok boven aan de pagina te integreren. Deze advertenties bieden de bezoekers extra informatie over het gewenste onderwerp: een dagje weg.

Met relatief kleine aanpassingen aan uw website, kunt u ook zeer veel uit uw AdSense account halen. Dus blijf thuis en werk aan uw website, maar ga ook vooral de nodige dagjes weg!

Posted:
ECPM, wat is het, waar komt het vandaan en wat kan ik ermee?

U bent 'm vast wel eens tegengekomen, de kolom 'ECPM' in de rapportage in uw AdSense account. ECPM is een Engelstalige afkorting die staat voor de Effectieve Kosten per Duizend Vertoningen. Een vertoning is in dit geval een paginaweergave die gepaard gaat met de vertoning van een advertentie. In formulevorm ziet de ECPM er als volgt uit:ECPM is een veelgebruikte waarde in de wereld van online advertinsing. U kunt de waarde van de ECPM dan ook goed gebruiken om uw AdSense inkomsten te vergelijken met inkomsten uit advertentieprogramma’s van derden. Bovendien is de ECPM een handig meetinstrument als u de prestaties van verschillende kanalen met elkaar wilt vergelijken.

Houd er rekening mee dat de ECPM slechts een indicatie is en geen garantie biedt voor inkomsten.

Posted:
Vanaf nu is het mogelijk om tot 5 aangepaste kanalen te maken voor een specifieke advertentiecode. Dit betekent dat u de prestaties van uw advertentiecodes nu nog beter bij kunt houden. U kunt bijvoorbeeld zien of uw skyscraper het beter doet op uw voetbalsite of op uw site over cavia’s. Tegelijkertijd kunt u bijhouden of diezelfde advertentie beter presteert aan de linker- of rechterkant van de pagina.

Met behulp van kanalen kunt u experimenteren en uiteindelijk bepalen met welke instellingen en plaatsing u de beste resultaten voor een advertentie behaalt.

Posted:
Het team van AdSense heeft mij als kenner van sitegericht adverteren gevraagd u iets te vertellen over waar adverteerders het meest op letten bij het selecteren van sites voor hun sitegerichte campagnes.

Voor adverteerders, en vooral de adverteerders die zich met traditionele merkpositionering bezighouden, gaat het vooral om betrokkenheid bij en associatie met het merk. Adverteerders letten bij het kopen van advertentieruimte op drie elementen van een website: kwaliteit van de inhoud, fysieke plaatsing van het advertentieblok en formaat van het advertentieblok.

1. Kwaliteit - Adverteerders zijn er nu eenmaal op uit de aandacht van de gebruiker te trekken. Bij het kiezen van plaatsen om online te adverteren, zoeken ze sites waarop hoogstaande en unieke inhoud wordt gecombineerd met goede navigatie, lay-out en functies. Als gebruikers de site leuk vinden, resulteert een advertentie op die site natuurlijk in een positieve associatie, ofwel een 'positief karma', voor het merk.

2. Plaatsing - Bij sitegericht adverteren is de bovenste helft van de pagina de ideale plaats voor adverteerders. Zij betalen voor deze advertenties immers op basis van kosten per duizend vertoningen (CPM). Eyetracking-analyse heeft uitgewezen dat gebruikers vooral kijken naar advertenties linksboven aan de pagina.

Adverteerders willen graag dat de gebruiker de advertentie ziet en erop reageert zodra de pagina wordt geladen. Hoe hoger de betrokkenheid van gebruikers, des te meer adverteerders bereid zijn te betalen voor een plekje op de site.

Kiezen voor zowel tekst- als beeldadvertenties is ook een goed idee, omdat adverteerders hierdoor een ruimere keuze krijgen in de types advertenties die ze op uw site kunnen plaatsen.

3. Formaat - In de reclamewereld is het formaat wel degelijk van belang. Grotere advertenties worden minder makkelijk over het hoofd gezien. In het AdSense-programma kunt u voor uw site kiezen uit diverse advertentieformaten. De 336 x 280 grote rechthoek, de 300 x 250 normale rechthoek en het 250 x 250 vierkant zijn de grootste advertentieblokken en dus de advertentieblokken die voor adverteerders het interessantst zijn. De gemiddelde CPM’s voor deze formaten liggen gemiddeld 300% hoger dan voor een standaard 468 x 60 banneradvertentie.

Natuurlijk wordt uw site met deze elementen niet automatisch sitegericht, maar ze maken de site wel degelijk interessanter voor adverteerders.

Posted:
Op het blog hebben wij u al een aantal tips gegeven over optimaliseren van uw site met behulp van AdSense producten. Nu is de tijd gekomen om te bloggen over onze blokken. Onze linkblokken zijn één van de advertentievormen waarmee u een mooie, functionele site kunt bouwen.

Een linkblok geeft vier of vijf tekstlinks met onderwerpen weer, die relevant zijn voor uw site. Wanneer een bezoeker op een van de tekstlinks klikt, wordt er een pagina geopend met AdWords advertenties over het onderwerp. Voor de klikken op deze advertenties ontvangt u een vergoeding. Blokken met links zijn er in verschillende formaten; u vindt ze hier.

Posted:
1. Kies het juiste advertentieformaat.
Een skyscraper aan de linkerkant van de bovenste helft op uw pagina lijkt beter te werken dan andere posities. Plaatst u echter meerdere advertentieblokken verspreid over de pagina, dan is het verstandiger om een leaderboard te plaatsen. De ervaring leert namelijk dat gebruikers de voorkeur aan geven aan horizontaal gepresenteerde informatie. Raadpleeg het overzicht van beste locaties voor forums hieronder voor meer informatie.2. Geef uw advertentieblokken weer op plekken waar gebruikers ze zullen zien.

Een leaderboard helemaal bovenaan de pagina past mooi naast het logo, maar vaste bezoekers van forums slaan meestal de koptekst over en gaan meteen door naar de inhoud van de discussies. Een advertentieblok boven of onder het eerste bericht is dan effectiever.

3. Plaats een leaderboard direct onder het laatste bericht.
Hierdoor krijgen gebruikers die de hele discussie doorgewerkt hebben een soort ‘volgende stap’ aangereikt. Zet u het blok echter na de voettekst, dan zullen de bezoekers al naar de volgende discussie zijn verhuisd voordat ze uw advertentie gezien hebben!

4. Gebruik horizontale blokken met koppelingen.
Blokken met koppelingen bieden een breder bereik aan relevante onderwerpen waar gebruikers doorheen kunnen bladeren. U kunt een horizontaal blok aan de bovenkant van het forum plaatsen, net onder de koptekst.

5. Gebruik beeldadvertenties.

Door beeldadvertenties toe te staan, vergroot u het aantal verschillende advertenties - met name advertenties die gebaseerd zijn op kosten per duizend vertoningen (CPM’s) - dat wedijvert om op uw webpagina weergegeven te worden. Aangezien forums over het algemeen lagere klikfrequenties (click-through rates, CTR’s) hebben dan andere typen webpagina’s kunnen CPM-advertenties uw inkomsten verhogen zonder dat u extra klikken hoeft te genereren.

6. Houd rekening met de bezoekers van uw forum

Forums zijn zeer interactief, dus houd rekening met uw gebruikers bij het gebruik van uw AdSense-advertenties. Zorg dat de advertenties netjes ingepast worden zodat ze niet al te agressief overkomen - maar pas ze niet zodanig in dat ze misleidend overkomen. Elk forum is anders en u kent uw bezoekers het beste; gebruik dus uw gezonde verstand en zorg voor een zo positief mogelijke gebruikerservaring voor uw bezoekers.