Posted:
Het Nederlandse Google AdSense team is erg benieuwd naar uw ervaringen met optimalisatie. Heeft u de aanwijzingen in onze posts opgevolgd en de tips geïmplementeerd?

U kunt uw verhaal kwijt via het speciale formulier. Wij zien uit naar uw feedback!

Posted:
Op zaterdag 26 augustus zal er onderhoud plaats vinden aan het AdSense systeem. Hierdoor zult u tussen 19:00 uur en 23:00 uur geen toegang hebben tot uw AdSense account.

Tijdens de werkzaamheden worden advertenties gewoon weergegeven en ook uw inkomsten zullen onveranderd geregistreerd worden. Wij rekenen op uw begrip.

Posted:
Hoeveel verkeer komt er op uw site? Welke pagina’s zijn Kalverstraatjes en welke pagina’s lijken meer op verlaten doodlopende steegjes? Waar komen uw bezoekers vandaan, hoe komen ze op uw pagina’s terecht en hoe lang duurt hun bezoek?

Dit zijn vragen waarop Google Analytics een antwoord heeft. Google Analytics is een gratis, geavanceerd maar gebruiksvriendelijk programma, waarmee u het verkeer op uw site kunt analyseren. Dit is handig voor ontwikkeling van uw site in het algemeen, maar ook voor optimalisatie in het kader van AdSense. U kunt namelijk met behulp van de statistieken en rapporten van uw pagina’s bepalen wat de meeste geschikte plaatsen zijn voor AdSense porducten op uw site.Meld u aan voor Google Analytics en krijg inzicht in het ‘wie, wat, waar en hoeveel keer’ van uw site.

Posted:
Met AdSense op uw site kunt u het bezoek van uw pagina’s verzilveren. Uiteraard betekent dit dat uw pagina’s bezoekers moeten trekken om inkomsten te genereren met AdSense. Hierbij kan het programma Google Sitemaps u helpen. Hoewel we opname in de Google index niet kunnen garanderen, kunt u via Sitemaps al uw pagina’s aanmelden voor de Google index, zodat een breder publiek de weg naar uw site vindt.

Hieronder vindt u voorbeelden van andere handige Google Sitemaps functies:Zoekopdrachtstatistieken: Met deze functie kunt u zien welke zoekopdrachten (via de Google zoekmachine) resulteren in een bezoek aan uw sites. Bovendien geven de statistieken u inzicht in de positie van uw pagina’s ten opzichte van andere zoekresultaten voor een bepaalde zoekopdracht.Heropnameverzoek: Mocht uw site vanwege schending van de richtlijnen voor webmasters verwijderd zijn uit de index, dan kunt u (na het aanbrengen van de benodigde wijzigingen) via deze functie een vezoek voor heropname indienen.

Posted:
Met de AdSense verwijzingen kunt u bezoekers van uw site attenderen op de handige producten en diensten van Google en tegelijkertijd uw inkomsten vergroten. Naast de zogenaamde buttons, die beschikbaar zijn in verschillende formaten en designs, bieden wij ook tekstlinks aan. Deze subtiele vorm van verwijzing is uitermate geschikt wanneer u de verwijzingen mooi wilt inpassen in de tekst op uw site.Momenteel bieden wij verwijzingen aan voor de volgende producten en diensten: Picasa, FireFox, AdWords en AdSense. U vindt ze allemaal in uw account onder de tab ‘AdSense instellingen’. De inkomsten die u verdient met een verwijzing, verschillen per product/dienst. Voor een gedetailleerd overzicht van de inkomsten verwijs ik u graag naar ons AdSense Helpcentrum.

Posted:
Na enige posts geplaatst te hebben over optimalisatie, zijn wij erg benieuwd naar uw ervaringen. Heeft u Anneriekes adviezen opgevolgd of de tips van Ellen geïmplementeerd? Vertel ons uw verhaal via dit formulier.

Posted:
Heeft u zich wel eens afgevraagd waarom er soms minder relevante of niet-commerciële advertenties op uw site vertoond worden of waarom uw advertenties weinig klikken genereren? Veel van uw vragen kunnen beantwoord worden door naar de inhoud van uw website te kijken.

Zoals u wellicht weet, kunnen onze crawlers geen betekenis ontlenen aan afbeeldingen en dynamische media zoals Macromedia Flash en JavaScript. Dankzij onze technologie kunnen we echter wel rekening houden met factoren als taalgebruik, zoekwoordanalyse, woordfrequentie, tekengrootte en de algemene koppelingsstructuur van het web. Over het algemeen is het daarom het beste om zoveel mogelijk gewone tekst in uw website op te nemen over één onderwerp. Dit helpt onze crawlers om gerichte informatie over uw pagina’s te verzamelen en op basis van die gegevens te bepalen over welk onderwerp uw pagina’s gaan. Vervolgens kunnen wij relevante advertenties aanbieden.

In het kort: Opname van veel tekst over één onderwerp levert de meest relevante advertenties op.

Heeft u pagina’s waarop tekst over veel verschillende onderwerpen opgenomen is en bent u niet tevreden over de relevantie van de vertoonde advertenties? Ook in dit geval kunnen wij u helpen de relevantie van uw advertenties te verbeteren.

Wij bieden onze adverteerders de optie om nadruk te leggen op bepaalde delen van hun pagina’s met behulp van sectiedoelstellingen. Met sectiedoelstellingen kunt u aangeven welke delen van uw tekst en HTML-inhoud benadrukt en welke delen afgezwakt dienen te worden bij het zoeken naar relevante advertenties. Advertenties worden vervolgens speciaal op dat gedeelte van uw site gericht, maar hierbij wordt wel rekening gehouden met de overige inhoud van uw pagina. Door dit bij ons aan te geven kunt u ons helpen de doeltreffendheid en relevantie van uw advertenties te verbeteren.

We raden u aan alleen gebruik te maken van sectiedoelstellingen als u bekend bent met HTML. Als u deze functie wilt implementeren, moet u een set met speciale HTML-code toevoegen aan de bestaande code om het begin en het einde aan te geven van het gedeelte dat u wilt benadrukken of afzwakken. In ons helpcentrum vindt u de codes en de instructies voor het plaatsen van de sectiedoelstellingen.

Succes met uw website!

Posted:
In deze post kunt u een interview lezen met Annerieke Verschoor, een Nederlandse optimalisatiespecialiste.

Waar werk je?

Ik maak deel uit van het Nederlandse AdSense team. Het AdSense team werkt hoofdzakelijk vanuit ons kantoor in Ierland.

Wat doe je in het AdSense team?

Ik werk vooral met de grotere uitgevers in de Nederlandse markt. Ik help uitgevers met het opstarten van hun AdSense account en werk met hen samen in ons optimalisatieprogramma om AdSense zo goed mogelijk toe te passen op hun site.

Kun je een voorbeeld geven van een recente optimalisatie?

Ik heb pas geleden samengewerkt met www.mr-online.nl, de website van het juridische magazine Mr. In eerste instantie was er alleen een banner aan de linkerkant van de pagina geplaatst. Dit is zeker een goede plaats voor AdSense advertenties, maar op sites zoals deze is het ook uiterst winstgevend om advertenties op de pagina’s met artikelen te plaatsen. Als je naar één van de pagina’s met artikelen gaat dan zie je dat er advertenties direct onder het artikel staan. Dit is meestal erg effectief omdat bezoekers zich na het lezen van een artikel lijken af te vragen: wat nu? De gerelateerde tekstadvertenties kunnen een antwoord geven op deze vraag.

Verder heb ik de uitgever van www.mr-online.nl aangeraden de kleuren van de advertenties aan te passen aan de lay-out van de site. Het resultaat is dat de advertenties mooi geïntegreerd zijn in de site, maar ook nog voldoende opvallen en goed leesbaar zijn voor de bezoekers.

Wat is je top 3 optimalisatie tips die je uitgevers geeft?


1. Gebruik brede advertentie formaten. Deze formaten zijn beter leesbaar en feedback van uitgevers leert ons dat ze de winstgevendheid verhogen. Ik raad vaak de Brede skyscraper (160 x 600), Grote rechthoek (336 x 280) of Normale rechthoek (300 x 250) aan.

2. Plaats de advertenties dichtbij en/of aan de linker kant van de hoofdinhoud. Op de heat-map kun je zien dat de aandacht van de bezoeker naar deze gebieden getrokken wordt. Op pagina’s met artikelen werkt het ook goed advertenties te plaatsen tussen de tekst. Bij kortere artikelen raad ik vaak aan advertenties direct onder de tekst te plaatsen, zoals ook in het voorbeeld op www.mr-online.nl te zien is.

3. Kies voor tekst- en beeldadvertenties. Het verbreed het aanbod van adverteerders dat op een plaats op de site biedt. Ook kunnen adverteerders dan direct op de site bieden met CPM beeld advertenties via site gericht adverteren. Site gerichte advertenties kunnen veel winst opleveren, want hoe groter de concurrentie, hoe hoger de potentiële inkomsten.

Andere tips?

Probeer nieuwe formaten en kleuren uit op een paar pagina’s. Doormiddel van kanalen kan je bekijken hoe verschillende advertenties presteren. Geef het altijd 2 weken de tijd nadat je veranderingen hebt aangebracht, het kan soms even duren voordat je een realistische weergave van de prestaties hebt.

Hoe overleeft een Hollander in Ierland?


Ierse Pubs, Guinness en goede muziek wat wil je nog meer? Verder wordt de voorraad appelstroop, rookworst en stroopwafels regelmatig aangevuld, dus houd ik het hier nog wel even uit.


Posted:
Heeft u zich ook wel eens afgevraagd hoeveel uw inkomsten zouden veranderen wanneer u die Banner (468x60) op uw site zou vervangen door een Leaderboard (728x90) of wanneer u uw kleurenpalet zou veranderen van Open Lucht naar Kust? De A/B test kan u op deze vragen antwoorden geven! Door twee of meer verschillende advertentie lay-outs op hetzelfde moment te testen en de prestaties van deze lay-outs te meten door middel van Aangepaste Kanalen, kan u gemakkelijk bepalen welke advertentie het beste resultaat geeft.

Hieronder beschrijven we de basis van de A/B test:

U heeft het idee dat het Leaderboard veel beter op uw website zou presteren en dat uw inkomsten zouden verdubbelen. Om dit te bewijzen besluit u een A/B test uit te voeren.

Allereerst maakt u twee Aangepaste Kanalen aan; één voor het Leaderboard en één voor de Banner. Daarna maakt u een Leaderboard met exact dezelfde settings als de Banner op uw site, afgezien van het feit dat het formaat van deze advertentie groter is. Nu wijst u aan elk van deze advertenties het juiste Aangepaste Kanaal toe dat u eerder heeft aangemaakt.

Nadat u heeft besloten dat u deze test wilt uitproberen op 5% van de bezoekers van uw website of dat u deze test alleen wilt proberen op uw startpagina, beseft u dat het misschien beter is om beide advertenties op hetzelfde moment te testen. De slimste manier om dit te doen is om het onderstaande voorbeeld hiervoor te gebruiken.

Dit JavaScript voorbeeld zal de twee advertenties rouleren en beide advertenties 50% van de tijd laten zien.Wanneer u dit voorbeeld echter gaat gebruiken moet u wel zorgen dat u de tekst “uw eerste advertentiecode plaatst u hier” en “uw tweede advertentiecode plaatst u hier” vervangt door de advertentiecodes voor de Banner en het Leaderboard.

Vervolgens, dus na het implementeren van de A/B test op uw website, kunt u de resultaten van uw test volgen in uw AdSense account onder de tab ‘Rapporten’. U hoeft alleen maar de Aangepaste Kanalen voor de twee advertentieformaten met elkaar te vergelijken.

Let op! Er zijn drie belangrijke stappen in het maken en implementeren van de A/B test.

1. Één van uw configuraties moet dezelfde zijn als die u op dit moment vertoont. Om de effecten van de configuraties te begrijpen moet u deze test resultaten kunnen vergelijken met basisgegevens. Deze basisgegevens, ook wel controle gegevens genoemd, moet het advertentieformaat zijn die u momenteel op uw site gebruikt.

2. U moet maar één verandering tegelijk testen. Het doel van de A/B test is om de impact (verandering in CTR) van één kleine verandering in een advertentie te isoleren. Op deze manier kunt u precies nagaan wat voor een effect elke specifieke verandering in uw advertentie heeft op de CTR en uw verdiensten.

3. Voor één A/B test moeten alle configuraties tegelijk lopen. Om er zeker van te zijn dat beide advertenties met dezelfde omstandigheden te maken krijgen, zoals aantal bezoekers en storingen, moeten beide advertenties op dezelfde tijden vertoond worden. Het JavaScript voorbeeld hierboven is de manier om dit te doen.

Posted:
Wij helpen u graag om het beste uit uw site te halen en daarom zal het Inside AdSense blog komende maand in het teken staan van optimalisatie. Iedere week zullen er posts te lezen zijn, waarin wij uitleggen hoe u optimaal gebruik kunt maken van Google AdSense.

Tevens kunt u op dit blog binnenkort kennis maken met één van onze Nederlandse optimalisatiespecialisten en haar werkzaamheden. Optimalisatie van AdSense voor Nederlandstalige sites staat nog in haar kinderschoenen en we zijn daarom erg benieuwd naar uw ervaringen met onze optimalisatietips. U kunt uw berichten sturen naar inside-adsense-nl@google.com.

Houd de komende weken ons blog in de gaten, of meld u aan voor de mailing list, zodat u geen optimalisatietip mist. Natuurlijk kunt u ook altijd een kijkje nemen in het AdSense helpcentrum, hier vindt u alles wat u nodig heeft voor het optimaliseren van AdSense voor uw pagina’s.

Posted:
Onlangs introduceerde AdSense een nieuw advertentieformaat: Video-advertenties.

Door vertoning van video-advertenties, naast de reguliere beeld- en tekstadvertenties, vegroot u het aanbod van advertenties voor uw pagina's. Als gevolg daarvan kan de concurrentie voor een advertentieplek op uw pagina's toenemen en zullen uw potentiële inkomsten stijgen. Veel uitgevers hebben ons gevraagd hoe zij ervoor kunnen zorgen dat video-advertenties op hun pagina’s verschijnen. Daarom hebben we in deze post de instellingen beschreven die vereist zijn voor de weergave van video-advertenties.

Ten eerste dient de optie voor de weergave van beeldadvertenties ingeschakeld te zijn. Video-advertenties zijn momenteel beschikbaar voor de volgende drie advertentieformaten: Normale rechthoek (300 x 250), Grote rechthoek (336 x 280) en Vierkant (250 x 250). Het is daarom belangrijk dat u één van deze formaten geselecteerd heeft. Wanneer u deze instellingen toegepast heeft, zijn uw pagina's klaar voor het weergeven van een
AdSense video-advertentie:Hoewel het aanbod aan (Nederlandse) video-advertenties groeit, is het momenteel gering. Wij kunnen daarom niet garanderen dat er video-advertenties op uw pagina's zullen verschijnen. Meer informatie over video-advertenties is beschikbaar in het AdSense Helpcentrum.